jún
27
1. oldal

Mennyi az elég? 5 jel, hogy túl sok vizet iszol

megtekintve:

3263 alkalommal
tippeknoknek.hu
 

A kánikula idején a tévében, ráadióban, plakátokon stb. arra figyelmeztetnek minket, hogy igyunk megfelelő mennyiségű vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást vagy esetleges hőgutát. Ugyan sokan figyelnek az elegendő mennyiségű vízfogyasztásra, sokan még mindig hanyagolják és cukros-szénsavas üdítőkkel vagy édesítőszerekkel teli rostos italokkal próbálják enyhíteni szomjukat. Ez helytelen, mert szervezetünk az üdítőket nem úgy dolgozza fel, mint a vizet, ezért érdemes arra is figyelni, hogy mit iszunk. Másrészről, ha valaki túlzottan sok vizet fogyaszt naponta, az sem tesz jót a szervezetének.

 

Mennyi az annyi?

Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatója szerint a mérsékelt égövben élő felnőtt embernek átlagosan napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Mindeközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet figyelembe véve határozta meg a megfelelő értékeket, ami a nők esetében 2, a férfiaknak 2,5 liter.

 

Ez a meghatározás azonban nem aranyszabály – egyénenként ettől azért eltérő lehet az igényünk, és persze ne felejtsük el azt sem, ha valaki fizikai munkának van kitéve egésznap, vagy éppen több órát is eltölt a konditeremben.

túlzott vízfogyasztás

Google

Mi történik, ha túl sok vizet fogyasztunk?

 

Ne maradj le a legújabb tippekről! Kövess minket a Facebookon:
 

Az indokolatlanul sok vízfogyasztásnak káros hatásai is lehetnek szervezetünkre nézve: a szervezetünkben lévő tápanyagok felhígulhatnak és így képtelenek lesznek ellátni funkciójukat. Felborul a szervezet nátrium háztartása is:

Amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony, a sejtjeik működése nem megfelelő, s ez izzadást okoz. A krónikus vízmérgezés (yponatremia) esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár.

 
A cikk folytatódik! Lapozz a következő oldalra
 

Neked ajánljuk:

Receptek, takarítási tippek, frizura ötletek, sminktanácsok - minden, ami egy nőt érdekelhet!
Tippek -> Nőknek - Női életmód magazin