Sze
26
1. oldal

A legfrissebb internetes kutatás szerint a derékfájás a legújabb népbetegség

megtekintve:

65 alkalommal
tippeknoknek.hu

Sokat ülünk. Alig mozgunk. Fáj a derekunk. Egy dologtól azonban rettegünk: ez pedig a műtét.

Statisztikai adatok szerint tíz év alatt megnégyszereződött Magyarországon a gerincbetegek száma. Amíg tíz éve tízezer felnőtt lakosra 665 gerincbeteg jutott, addig 2017-ben már 2 618 esetet regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Gyerekeknél 2003-ban 212-nek volt deformitás a gerincében, 2017-ben már 318 gyereknél diagnosztizálták ugyanezt. A hazai munkaképes lakosság 45 százaléka szenved gerincfájdalomtól. A nyaki gerincfájdalom előfordulásának az irodában ülők 30-50 százalékánál fordul elő, a derékfájdalom 60–80 százalékuknál. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a derékfájás lett az új népbetegség.

Az Országos Gerincvédő Egyesület több, mint 1 000 fővárosi felnőtt munkavállalót (egészen pontosan 843 nőt és 226 férfit), kért meg arra, hogy egy gyors internetes felmérés keretében mondja el, hogy milyen gondot okoz neki a derékfájás a mindennapi életében. Bár a kutatás nem tudományos igénnyel készült, a „társadalmi pillanatfelvétel” eredménye annál is rosszabb lett, mint amire a szakemberek számítottak: kiderült, hogy a derékfájás mindenkinél kimondottan érzékeny téma.

Mit mondanak a kutatás adatai?

  • 10 megkérdezettből 4 él állandó derékfájdalommal
  • 70%-unknak a „kipihenés” az első számú ötlete a fájdalomra
  • ennek ellenére ahelyett, hogy sportolnánk, inkább megtanulunk együtt élni a fájdalommal
  • nem engedhetjük meg maguknak a betegszabadság „luxusát”
  • egy dolgot azonban biztosan el akarunk kerülni: az operációt

Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornász szerint a számok csak azt igazolják vissza, amit a szakemberek már amúgy is régóta tudnak: a rengeteg ülőmunka és mozgásszegény életmód miatt a gerinccel kapcsolatos bántalmak már igazi népbetegségnek számítanak.

Ne maradj le a legújabb tippekről! Kövess minket a Facebookon:
 
 
A cikk folytatódik! Lapozz a következő oldalra
 

Neked ajánljuk:

Receptek, takarítási tippek, frizura ötletek, sminktanácsok - minden, ami egy nőt érdekelhet!
Tippek -> Nőknek - Női életmód magazin