Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 
jún
14
1. oldal

A korai őszülés veszélyes is lehet – ezekre figyelj oda!

megtekintve:

1157 alkalommal
tippeknoknek.hu
 
 

Az őszülés természetes és visszafordíthatatlan élettani folyamat 40-50 éves kortól – a kutatások szerint a férfiaknál előbb – kezdődik. Korai őszülést ugyanakkor hosszabb ideje fennálló stressz vagy betegség is kiválthat, valamint az örökölt gének is okozhatják.

A haj az emberifejen található szőrzet, amely mechanikailag is védi a koponyát. Emellett a kinézetünk meghatározó tényezője, a dús hajon, frizurán is múlik, hogy szépnek látjuk-e a másikat. Hajunk minőségét szüleinktől örököljük, de környezeti tényezők és a táplálkozás is jelentősen befolyásolják állapotát. Bár hajunk fényét elsősorban egészségi állapotunk és hangulatunk határozza meg, azért hajápolási szokásainkon is sok múlik.

Korai őszülés nőknél

Korai őszülés nőknél

Az őszülést az okozza, hogy az öregedés vagy egy betegség miatt lecsökken a festékanyagok termeléséhez szükséges tirozin mennyisége. A melanin helyét levegő tölti ki, így a hajszál kifehéredik. A hajszálak élettartama 3-7 év. Ezután kihullanak, és helyükre új szál nő. Az öregedés folyamán egyre kevesebb lesz a színes haj, és egyre több az ősz. A szakállhoz hasonlóan a halántékon a legrövidebb a hajszálak növekedési ideje, az őszülés többnyire itt kezdődik. Vannak olyan esetek, amikor a már elég fiatal korban akár 20 év alatt is elkezdődik az őszülés. Ennek oka leginkább a genetikai hajlam, de okozhatja betegség, vagy vitaminhiány, esetleg rézhiány.

A cikk folytatódik! Lapozz a következő oldalra
 
 

Neked ajánljuk:

Receptek, takarítási tippek, frizura ötletek, sminktanácsok - minden, ami egy nőt érdekelhet!
Tippek -> Nőknek - Női életmód magazin