Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 
ápr
23
1. oldal

Érzékeny, gyulladt, vérzik? – Ezt kell tudni a fogínygyulladásról

megtekintve:

29 alkalommal
tippeknoknek.hu
 

Az érzékeny, duzzadt, fogmosás után vérzékeny fogíny igen gyakori probléma, majdhogynem népbetegség, ám a legtöbben félvállról veszik a súlyosabb fogászati betegségek egyik gyakori előjelét. Szerencsére ma már fájdalommentes kezelések is léteznek, így nem érdemes halogatni a fogorvos felkeresését!

Sokan félvállról veszik a fogínygyulladást pedig a megfelelő kezelés nélkül a vérzékeny fogíny akár súlyosabb fogágybetegséghez is vezethet, ami pedig a fogak elvesztését okozhatja. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az állandóvá váló vérzés mellett kellemetlen lehelettel és a szervezetben megjelenő egyéb gyulladásokkal is számolnunk kell, ha nem kezeljük időben és megfelelően a problémát.

Az ínygyulladás és fogágybetegség leggyakoribb jelei

A magyar lakosság 90%-át érintő fogínybetegségeket nem csak a fogmosáskor vagy fogselyem használatakor jelentkező vérzéssel azonosíthatjuk, de az érintésre érzékeny, feszült, láthatóan gyulladt, sötétebb íny is figyelmeztethet minket. A fogkorona és az íny találkozásánál lévő rész érzékenyebb ilyenkor, ez főleg a hideg-meleg hatására, illetve fogmosáskor érezhető. A mozgó, kilazult, eldőlt fogak a fogágybetegség jelei, de a napi többszöri fogmosás mellett is fennálló kellemetlen lehelet is jelezheti a problémát. A betegség forrását a fog gyökerénél kell keresni, hisz ilyenkor a gyökér és az azt körülvevő szövetek között egy úgynevezett tasak alakul ki, melyet lepedék, fogkő és a gyulladásos szövetek töltenek ki. Ennek az eltávolítását csak fogorvos tudja szakszerűen elvégezni.

A cikk folytatódik! Lapozz a következő oldalra
 
 

Neked ajánljuk:

Receptek, takarítási tippek, frizura ötletek, sminktanácsok - minden, ami egy nőt érdekelhet!
Tippek -> Nőknek - Női életmód magazin